Laarbeekse Boeren

Wat hebben we allemaal samen al gedaan?

17. Sporten met de Laarbeekse Boeren – Porcus Campus

Een van de organisaties waar we graag mee samenwerken is Laarbeek Actief. Zij vinden net als ons dat het superbelangrijk is dat iedereen lekker kan bewegen, zijn energie kwijt kan en lekker fit blijft.
De afgelopen 2 woensdagen zijn we dan ook samen gaan sporten bij de boer! Bij Porcus Campus in Aarle-Rixtel konden we in de supergave speelhal terecht.
Hier heeft Laarbeek actief 2 superleuke middagen georganiseerd. Op 10 mei zijn de kinderen uit de groepen 1 t/m4 komen sporten. Ze hebben genoten van de leuke behendigheidsspellen, zijn moe geworden van het tikkertje spelen en hebben genoten van het lasergamen!
Op 17 mei zijn de kinderen uit de groepen 5 t/m 8 komen sporten. Zij hebben genoten van beachvolleybal, Beach voetbal en natuurlijk ook van het lasergamen. Speciaal voor de wat oudere kinderen had Laarbeek Actief een obstakelparcours gemaakt van hooibalen.
Benieuwd wat Laarbeek Actief nog meer doet? Kijk op www.laarbeekactief.nl voor de volledige agenda!

16.Open Deuren Dag!

Op 2de paasdag hebben 9 bedrijven in ons mooie buitengebied de deuren opgezet. Bij het ene bedrijf kon je lekker knuffelen met de dieren, bij het andere bedrijf heerlijk proeven en weer bij anderen lekker spelen. Ook stond iedereen klaar om uitleg te geven over het bedrijf en vragen te beantwoorden.

Het was een hele leuke dag waar we veel mensen hebben mogen ontvangen op onze bedrijven. Volgend jaar hopen we nog meer Open Deuren te hebben!

15. Laarbeekse Boeren op School – gastles groenten

Gerard Kouwenberg van Tuinbouwbedrijf Kouwenberg heeft op maandag 17 april een leuke gastles over groenten gegeven op OBS het Klokhuis. Tijdens de les hebben we de kinderen verteld waarom het zo belangrijk is om groenten te eten en uitgelegd hoe dat nu werkt, groenten telen op een groot bedrijf. De kinderen vonden het allemaal erg interessant.

Na de theorie zijn we naar buiten gegaan en hebben de kinderen zelf de moestuintjes gevuld. Eerst met compost en toen met verschillende soorten groenten zaadjes en planten. Nu wachten tot ze groot genoeg zijn om heerlijk van te genieten!

Wil je ook zo’n les op jou school? Dat kan! Neem contact met ons op via info@laarbeekseboeren.nl of vul het contactformulier op de website in.

14. Laarbeekse Boeren op school - gastles varkens

Als Laarbeekse Boeren vinden we natuurlijk niets leuker dan uitleg geven over wie we zijn en wat we doen! Op maandag 13 en maandag 20 maart heeft Miriam Berkvens van Oijnk 2 leuke gastlessen gegeven op OBS het klokhuis over varkens. Deze lessen worden altijd aangepast op de groep en de leeftijd van de kinderen. Zo hebben we in groep 1/2 vooral verteld wat varkens nu eigenlijk zijn en in groep 3/4 waar varkens allemaal voor gebruikt worden.
Aan het einde van de les kregen de kinderen een mooi cadeau tasje mee naar huis met nog wat extra informatie, heerlijke snoepjes en wat leuke frutsels.
Wil jij ook zo’n leuke les op jou school? Dat kan neem contact op via het contactformulier of via info@laarbeekseboeren.nl

13. Met de Laarbeekse Boeren op de Foto - Tractorfans!

Op 11 maart stonden we op het Piet van Thielplein met 2 mooie blauwe tractoren, 1 nieuwe tractor en een mooie oldtimer. De tractorfans uit Laarbeek konden met de tractoren op de foto, ze kregen een mooie polaroid mee naar huis en natuurlijk een zakje snoep.

12. Blue monday - Verlichte tractoroptocht

 

Laarbeekse boeren brengen licht op Blue Monday!
Op maandag 16 januari zijn we met 25 verlichte en versierde tractoren een mooie route gaan rijden door de kernen van Laarbeek. Dit om iedereen, maar vooral het zorgpersoneel en de inwoners van de zorginstellingen een hart onder de riem te steken op deze donkere dag!
Dankzij alle positieve reacties van de deelnemers, de inwoners, de vrijwilligers en gemeente Laarbeek maken we hier graag een traditie van!
Hieronder een mooi filmpje van de avond, gemaakt door Marcel van de Kerkhof (B&D):

11. Kerstmarkt Piet van Thielplein

Op 11 december hebben we ons als Laarbeekse Boeren aangesloten bij de Kerstmarkt op het Piet van Thielplein. Hier hebben we gratis  chocolademelk, heerlijk vers van de boerderij, uitgedeeld aan de bezoekers van de kerstmarkt. We hopen iedereen hiermee een warm gevoel te geven als jullie aan ons denken!

De chocolademelk die over was is ook nog gratis uitgedeeld op andere locaties. Zoals bij Zorgboerderij de Broekse Hoeve, bij een kinderdagverblijf, in de kantine van Vereijken Kwekerijen en tijdens de kerstactiviteiten bij Hof van Heerlijk. Hopelijk heeft iedereen genoten! Wij in ieder geval wel! 

Foto: @djero_photography

10. Rondrit door het buitengebied

Niet iedereen kon bij Groet&Ontmoet aanwezig zijn en daarom zijn we met een treintje en een tram met daarin bewoners van de Regt en kinderen van de bassischool door het buitengebied gegaan. Om meer te leren over wat voor moois,leuks en lekkers er in ons buitengebied te vinden is. Via een aantal vragen konden de aanwezigen meer te weten komen over de boeren en bezienswaardigheden in ons buitengebied, want door het scannen van de QR codes op de bankjes konden de antwoorden op de website worden gevonden. Bij 2 boeren zijn we gestopt en hebben we van heerlijke streekproducten genoten. Een mooi filmpje van de dag is hier te zien, gemaakt door Marcel van de Kerkhof (B&D):

Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Dela fonds: ‘met elkaar voor een ander’. Het idee is door samen iets goeds te doen voor een ander het leven meer betekenis te geven. Dit hebben we dankzij het Dela fonds zeker met ons project kunnen bereiken. Hier zijn we heel dankbaar voor!

9. Groet & Ontmoet

In oktober hebben we het evenement Groet & Ontmoet gehouden bij Porcus Campus. Hierbij werd iedereen uit Laarbeek uitgenodigd om te komen proeven, spelen en genieten met de Laarbeekse Boeren. Er was een proeverij van de boerderij , verzorgt door stichting 7th House en het Tiny Restaurant, een live band en voldoende speelgelegenheid voor de kinderen. Het is een hele mooie dag geweest met een prachtige opkomst. We hebben hiervan geleerd dat de inwoners van Laarbeek zeker open staan voor een verbinding met de Laarbeekse Boeren en ook interesse hebben in wie we zijn en wat we doen. Dit smaakt naar meer!

Hieronder de dag in een mooi filmpje, gemaakt door Marcel van de Kerkhof (B&D):

Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Oranjefonds ‘reuring in de buurt’. Hiermee ondersteunen ze initiatieven die buurtgenoten met elkaar in verbinding brengen. Dat is met de prachtige opkomst op deze dag zeker gelukt! We zijn erg dankbaar voor de steun aan ons mooie project!

8. Gratis melk uitdelen

We beseffen ons wel degelijk dat de nieuwe wet- en regelgeving niet alleen grote gevolgen heeft voor ons maar voor iedereen. Daarom hebben we op het Piet van Thielplein gratis melk uitgedeeld. Om de iedereen een hart onder de riem te steken maar ook door middel van een prijswaarschuwing te laten weten dat de nieuwe wetgeving invloed gaat hebben op de prijzen van onze producten. Dit willen wij niet! We willen eerlijke prijzen voor ons, maar ook zeker voor iedereen die onze producten koopt. Hopelijk kunnen we samen een goede manier vinden om dit voor elkaar te krijgen. De actie zelf heeft geleid tot mooie, positieve gesprekken en hartverwarmende reacties op onze actie.

7. WUR

Via Stichting MIEP is ook de wetenschapswinkel van de WUR betrokken geraakt bij ons project. Ze waren erg geïnteresseerd in de effectiviteit van kleinschalige projecten zoals dat van ons. Wat is de effectiviteit van onze projecten, hoe zien de inwoners en de lokale media de Laarbeekse Boeren eigenlijk? En hebben ze nog suggesties voor ons? Wat we hiervan geleerd hebben is dat we eigenlijk veel positiever gezien worden binnen Laarbeek dan we zelf dachten. Dit is een mooie realisatie. Daarnaast werd ook duidelijk dat de inwoners nog niet genoeg weten over wat wij doen en wie we zijn maar dat ze dit WEL willen weten. Ook dit is een heel belangrijk leerpunt voor ons en hier gaan we dan ook mee aan de slag!

Meer weten over de WUR?

https://www.wur.nl/nl/waardecreatie-samenwerking/samenwerken-met-wur/wetenschapswinkel.htm

6. Kinderen runnen het Tiny Restaurant:

Boeren produceren tractors?!, dat denken veel kinderen! Stichting MIEP wil kinderen graag voedsel vaardig maken. Waar komt ons voedsel nu vandaan? Tijdens dit project waren de kinderen de baas over het Tiny Restaurant en konden ze met onze streekproducten zelf heerlijke gerechten maken, je leert immers het beste door het zelf te doen! Vrienden en familie werden uitgenodigd om samen van hun kookkunsten te genieten. Dit heeft geresulteerd in een aantal gezellige middagen waar kinderen, ouders en grootouders meer hebben geleerd over waar ons eten nu eigenlijk vandaan komt.

Ook is dit project genomineerd voor de K2 Challenge stimuleringsprijs, een prijs aangeboden door de K2 Challenge met als doel het leven van kinderen en jongeren te verbeteren. Nu vonden wij dit zelf al een heel mooi project maar het is natuurlijk prachtig als dit ook door zo’n initiatief op waarde wordt geschat! https://www.k2challenge.nl/

5. Interactieve bankjes en kunst in het buitengebied

De deelnemers aan onze website krijgen een bankje of een kunstwerk met een QR code door ons aangeboden. Door het scannen van de QR code kom je meer te weten over het bedrijf, maar vooral over de mensen achter het bedrijf. Wie zijn zij? Vanuit welke passie zijn ze gestart? Wat wordt er in Laarbeek allemaal geproduceerd? En waarom is het nu zo mooi wonen,werken en recreëren in ons buitengebied?  Daarnaast dienen de bankjes als rustpunten tijdens bijvoorbeeld een mooie fietstocht, waardoor je van ons mooie buitengebied kunt genieten en zorg de kunst voor een meer divers en interessant buitengebied.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door Stichting Steun- en Welzijnszorg en de Rabobank. De doelstelling van stichting Steun- en Welzijnszorg is om een meer duurzame en betere leefomgeving te realiseren voor de inwoners op het gebied van welzijn en (gezondheids) zorg. Voor meer informatie: https://steunwelzijnszorg.nl/

Wij zijn deze fondsen heel dankbaar voor de steun aan ons project!

Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

4. Website Laarbeekse Boeren en sociale media

Omdat we eerder nog geen platform hadden waarop we onze informatie op onze eigen manier konden delen is de website www.laarbeekseboeren.nl opgezet. Ook hebben we een facebook en een instagrampagina. Op deze sociale media kunnen we laten zien wie wij zijn, waar we voor staan en wat er allemaal in ons mooie buitengebied te vinden is.

Ook willen we deze media gebruiken om zoals al eerder genoemd meer informatie te geven over ons, over groot- en landbouwverkeer en het is een manier om direct met ons in contact te komen. We staan altijd open voor vragen en contact.

3. Behoefte van het dorp:

Belangrijk voor ons was de vraag ‘Hoe kunnen we van betekenis zijn voor de inwoners van Laarbeek en hoe kunnen we ons verbinden?’. Ook hiervoor is het Tiny Restaurant ingezet. Het is in elke kern een keer geplaatst en is daar gebruikt om in gesprek te gaan met dorpsbewoners, stichtingen en organisaties om zo te kijken hoe we van betekenis kunnen zijn. Hier kwamen een aantal goede en praktische suggesties uit:

• Verkeersveiligheid: Dit vindt iedereen een belangrijk punt en wij natuurlijk ook! Daarom sluiten we ons aan bij Veilig Verkeer Nederland. Hoe meer er bekend is over hoe we veilig met groot- en landbouwverkeer om kunnen gaan hoe prettiger het voor ons allemaal is. Daarnaast willen we meer informatie gaan delen over waar we mee bezig zijn en wanneer er meer groot- en landbouwverkeer op de openbare weg te vinden is. Denk bijvoorbeeld aan de maishakselperiode of wanneer de sloten gemaaid worden. Zo hopen we op meer wederzijds begrip en veiligere situaties op de weg. Ook zijn we in contact gekomen met de verkeersraden in de verschillende kernen. Zo kunnen we samen met elkaar, in plaats van tegen elkaar, het gesprek aangaan over hoe we met verkeer in onze kernen omgaan.

• Informatie delen: Waar wij soms dachten dat er geen interesse was voor wat er allemaal in het buitengebied gebeurd en wordt geproduceerd blijkt dat helemaal niet zo te zijn!  Wel werd aangegeven door veel inwoners dat ze eigenlijk bijna niets wisten over wat er in ons buitengebied allemaal te vinden is. Hier willen we actiever in gaan worden door meer informatie te gaan delen. Daarnaast willen we meewerken aan het informatiepakket wat de Gemeente Laarbeek aan de nieuwe inwoners aanbiedt.

2. Een veilige ontmoetingsplek

Midden in de coronaperiode was het onmogelijk voor inwoners van zorginstellingen in Laarbeek om elkaar veilig te ontmoeten. Het Tiny Restaurant is toen omgebouwd naar een veilige ontmoetingsplek. De Laarbeekse Boeren hebben ervoor gezorgd dat het Tiny Restaurant steeds op de juiste plek kwam te staan. Voor ons een kleine moeite, maar dit werd door de bewoners, de LEV groep en de dorpsondersteuners heel erg gewaardeerd. Voor ons was het een mooi leermoment, dat ook voor ons kleine dingen, een grote impact kunnen hebben.

1. 'Van grond tot mond' op het Tiny Restaurant

Wat wordt er in Laarbeek verbouwd? Hoe smaakt het? Wie zijn die mensen dit doen?
Kinderen uit groep 4 t/m 8 van basisschool ‘t Otterke en de Raagten konden proeven hoe lekker de producten van Laarbeekse grond zijn en we hebben de Laarbeekse grond tot mond quiz gespeeld. Wat weten kinderen over de producten en de boeren uit Laarbeek?

Inloggen

Of login in met je social media account: