Laarbeekse Boeren

Porcus Campus

Porcus Campus - Aarle-Rixtel

Wie zijn wij?

Wij zijn Maarten en John Rooijakkers. Vanaf jongs af aan hebben we allebei een interesse voor mensen en dieren. Het was dan ook logisch dat we als kind al boer wilden worden. Sinds 1999 exploiteren we met onze echtgenotes een varkensfokbedrijf in Aarle-Rixtel. En in 2001 openden we de eerste zichtstal met skybox in Nederland. Meer dan 200.000 mensen hebben het bedrijf al bezocht. We produceren op andere locaties rondom Aarle-Rixtel nog steeds varkens onder het merk Hoevenaer van Heihoef B.V. met het Beter Leven Keurmerk.

Wist je trouwens dat de band tussen varkens en boeren al eeuwenoud is? Honderden jaren geleden hielden boeren al varkens om de grond om te ploegen!

Daarnaast zijn we beiden actief geweest als bestuurslid bij het ZLTO Laarbeek. Hierdoor hebben we veel mensen leren kennen maar ons ook met veel verschillende maatschappelijke thema’s bezig gehouden. Het heeft ons leven verrijkt.

in PorcusCampus komt dit allemaal bij elkaar. Een nieuwe uitdaging om mensen en dieren bij elkaar te brengen. Tenslotte blijven we genieten van familie, vrienden en kennissen waarbij onze echtgenotes toch wel het middelpunt zijn.

Wat doen wij?

We zijn met ons bedrijf begonnen omdat 20 jaar geleden een jongetje van 11 jaar met zijn klas op bezoek kwam bij ons varkensbedrijf. Vanuit een skybox had hij een mooi uitzicht op de varkens. De kinderen waren verwonderd over wat ze hoorden en zagen. Ze vonden het geweldig om de varkens door de ramen te kunnen zien. Na ons verhaal mochten de kinderen vragen stellen aan de boer. ‘Waarom ze graag in een modderpoel rollen?’ bijvoorbeeld. Dat doen ze natuurlijk omdat ze zo lekker afkoelen en van de parasieten op hun huid afkomen.

Maar ook ‘worden varkens begraven als ze dood zijn?’ Wij vertelden dat we de varkens niet mochten begraven en dat deze bestemd zijn voor de productie van vlees. Hij wist dit niet en ook niet waarom we eigenlijk varkens houden.

Daarom hebben we besloten om in 2020 ons varkensbedrijf om te bouwen naar een recreatief belevingscentrum: PorcusCampus. Het 11 jarige jongetje van toen is nu zelf vader en kan samen met zijn kinderen bij ons op een leuke recreatieve manier kennis maken met onze inmiddels 16 varkensrassen. Ieder varken met zijn eigen verhaal over zijn afkomst, cultuur, productie en consumptiewijze. Zo informeren we op een vernieuwde manier waar ons voedsel vandaan komt.

Om de verschillende rassen te laten zien organiseren we ‘pigwalks’!

Het recreatieve kenniscentrum, voor mens en varken.

PorcusCampus is een belevingscentrum gericht op waar ons voedsel vandaan komt. Het is de plek waar beleving, ontspanning, cultuur en kennis bij elkaar komen. PorcusCampus is de verbinding tussen de agrarische sector en consumenten. Het is de poort tussen de stad en het platteland.

In onze bijzondere evenementenhal ontdek en leer je spelenderwijs alles over varkens. Op een toegankelijke en laagdrempelige wijze kom je meer te weten over waar ons voedsel vandaan komt. Maak kennis met onze verschillende rassen, knuffel een varken, sta vooraan bij onze hilarische pigwalk of win een prijs bij onze biggenrace.

Moe geworden van een middag spelen? Je kunt zelfs in luxe hotelkamers boven de varkens slapen. En willen je ouders en hun collega’s eens op een bijzondere manier vergaderen? Dat kan met een mooi uitzicht op onze varkens.

Kortom wil jij op een leuke en speelse manier meer ontdekken over varkens? Kom het met eigen ogen zien bij Porcus Campus!

Contact

Adres

Telefoon

E-mail

Website

Kloosterdreef 5
5735 SJ Aarle-Rixtel

+31 6 29 52 02 79

info@porcuscampus.nl

https://porcuscampus.nl

Inloggen

Of login in met je social media account: