Janmiekeshoeve

Wie zijn wij?

Wij zijn John en Angelique Heesakkers en samen met onze drie dochters wonen wij aan de rand van Laarbeek. De familie van John boert al generaties lang op deze mooie plek tegen de Lieshoutse bossen in Mariahout.
We zijn dus een echt familiebedrijf. Tot 2018 hadden we hier een biologisch melkveebedrijf en sinds 2020 zijn we onze bosboerderij aan het ontwikkelen.

Onze inmiddels jongvolwassen dochters Rikke, Janne en Frouke zijn allemaal op weg om vorm te geven aan hun passie of deze te ontdekken.
Onze boerderij is vernoemd naar de eerste generaties die hier op deze plek hebben gewoond.
Peter Dirks heeft deze boerderij in 1781 gekocht en is hier samen met zijn vrouw Mieke en hun zoon Jan gaan wonen. Peter overleed al snel en daarna zijn Mieke en Jan op deze plek gebleven. De bijnaam voor de familie Dirks ‘Janmiekes’ ontstond daarna (Jan zoon van Mieke). Eén van hun nazaten, Martha Dirks, trouwde met Johan Heesakkers, oma en opa van John.
De ‘Janmiekesberg’ herinnert oudere Beek en Donkenaren aan een fijne speelplek, achter op de Hei.

Wat doen wij?

Op de Janmiekeshoeve zijn we bezig met de aanplant van vruchtdragende bomen en struiken zoals hazelaar, nashipeer, zoete kers, abrikoos, vlier, tamme kastanje en verschillende soorten bramen en bessen. De aanplant staat in gebogen rijen om optimaal van het zonlicht te kunnen profiteren.
Tussen de rijen liggen stroken waar we landbouwgewassen kunnen verbouwen.
Ook hebben we nog zoogkoeien. Dit is een klein koppel van het Canadese ras Speckle Park. De kalfjes blijven bij de moederkoe en grazen zo veel mogelijk in de weides in het beekdal tegenover onze boerderij.

Deze, voor Nederland nog relatief nieuwe vorm van landbouw, heet officieel agroforestry.
Agroforestry is een combinatie van agro (landbouw) en forestry (bosbouw).
Wij noemen het zelf dus een bosboerderij.
Er zijn ook een paar hoekjes die we hebben ingericht als voedselbos.
De ruim 14.000 bomen en struiken vormen in de toekomst een ecologische verbinding tussen 2 bosgebieden. Het is een leefgebied voor wild, vogels, insecten en amfibieën.
We zien de biodiversiteit bijna jaarlijks groter worden!
De eerste bessen en bramen worden al geoogst en afgezet aan iemand die er een mooi product van maakt. Uiteindelijk zullen onze vruchten handmatig en gedeeltelijk machinaal worden geplukt.

De Janmiekeshoeve

Naast het ontwikkeling van een ecologische verbindingszone, vinden we ook de verbinding tussen mens en natuur erg belangrijk.
In samenwerking met Zorg om het Dorp Mariahout hebben we een aantal wandelroutes over ons land aangelegd die het hele jaar door toegankelijk zijn.
Ook kunnen mensen op afspraak een excursie boeken, waarbij John ons verhaal dan vertelt.
Op verzoek vertelt John ons verhaal ook op externe locaties. Maar er gaat niets boven het zien, ruiken, horen en voelen van de natuur op de Janmiekeshoeve zelf!

Wees welkom. U vindt ons aan de Hei 15 in Mariahout.
U kunt ook onze website bekijken en af en toe plaatsen we wat op facebook.
Tot ziens!
Hartelijke groet, John en Angelique Heesakkers

Contact

Adres

Telefoon

Email

Website

De Hei 15 5738 RS Mariahout

 

janmiekeshoeve@outlook.com

https://janmiekeshoeve.nl/

Inloggen

Of login in met je social media account: