Het maishakselen is weer begonnen!

De Mais is inmiddels rijp en klaar om gehakseld te worden, dit is een van de drukste periodes bij de loonwerkers en de boeren omdat overal de mais er op ongeveer dezelfde tijd afgehaald moet worden. Op het filmpje zie je de maishakselaar en de wagens van loonbedrijf J. Bouw rijden. De maishakselaar vermaalt de mais en spuit deze in de wagen. Als de wagen vol is rijdt deze meteen weg en komt de volgende wagen in de plaats. Zo gaat het door tot het hele veld leeg is. Meestal duurt deze periode ongeveer vier weken.

De volle wagen gaat meteen onderweg richting de boer, bij de boer wordt de gehakselde mais ingekuild. Dit betekend dat deze op een grote hoop wordt gelegd en strak aangeduwd. Als laatste komt er een zeil overheen, dit zorgt ervoor dat alles droog blijft. Zo heeft de boer de komende periode heerlijk vers voer beschikbaar voor de dieren!

Wel is het zo dat maishakselaars en de bijbehorende tractors en wagens nogal grote voertuigen zijn. Vaak liggen de maisvelden in het buitengebied aan smalle wegen die niet heel toegankelijk zijn voor grote machines. Dit maakt dat we allemaal goed uit moeten kijken en het samen veilig moeten houden op de weg, onze chauffeurs zullen er alles aan doen om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen, maar we willen ook vragen om er samen met ons op te letten, als je inhaalt zorg dan voor voldoende afstand aan de voor- en achterkant.

Heb je nog vragen of opmerkingen over het mais hakselen? Neem dan contact op via ons contactformulier of via info@laarbeekseboeren.nl

 

Inloggen

Of login in met je social media account: