Elk jaar mogen de eerstejaarsleerlingen van Commanderij College De Laarbeecke bij verschillende bedrijven in Laarbeek komen kijken. Elk groepje gaat bij 4 verschillende bedrijven kijken zodat ze een goed beeld krijgen van wat er in Laarbeek allemaal te vinden is.
Bij melkveebedrijf van Dijk mochten ze mee de koeien gaan voeren. Maar dat is niet zomaar een kwestie van wat voer neerleggen, hier komt nog heel wat bij kijken!
Ze zijn begonnen met het schoonvegen van de vloer van de stal. Zo is deze weer schoon voor het nieuwe verse voer. Daarna kregen de zwangere dames die momenteel ‘droog’ (worden niet gemolken) staan als lekkere snack wat extra brokjes. Niet alleen lekker, maar ook belangrijk, hiervan krijgen ze extra energie voor de naderende bevalling. Af en toe zag je de kalfjes in de buiken bewegen!
Vervolgens gingen ze op weg om het voer te gaan halen. Met de loader mochten ze zelf het voer uit de kuil halen en in de mengwagen doen. Al het voer wordt eerst gemengd, dit om ervoor te zorgen dat elk hapje wat de koeien eten dezelfde samenstelling heeft. Zo houdt de ene koe meer van mais en de andere meer van gras. Als je dit los van elkaar zou voeren dan zouden de koeien proberen om alleen te eten wat ze het lekkerste vinden. Door het te mengen kan de boer precies in de gaten houden wat ze binnen krijgen.
Met de tractor en de mengwagen mochten ze daarna de stal binnenrijden om het voer netjes op een mooie rij voor de koeien neer te leggen. Dat smaakte de dames goed!
Vervolgens ging Caroline op weg om de koeien die nog in de wei stonden op te halen om ze te laten melken. Elke dag mogen de koeien zodat ze lekker verse kruiden en gras kunnen eten. Wel moet ervoor gezorgd worden dat het onkruid ertussen uit gehaald wordt. Dat doet boer Wilfried zelf. Maar vandaag de hulpboeren ook. Gewapend met een schop gingen ze de wei in om de zuring ertussen uit te halen.
Tussen de weidegang door worden de koeien zo’n 3 keer per dag gemolken door een melkrobot. Per koe duurt dit zo’n 3 tot 12 minuten. Ook zijn er altijd een paar koeien die wel eens een ronde overslaan, deze moeten ze daarna handmatig nog even naar de machine brengen. De computer die aan de melkrobot hangt, houdt precies bij welke koeien wel en welke koeien nog niet gemolken zijn.
In de melkruimte konden we precies zien hoe zo’n melkrobot werkt. Elke koe heeft een halsband om met een zender. Hierdoor weet de melkrobot welke koe er gemolken moet worden. En zo ook waar de spenen van de koe precies zitten, hoeveel melk de koe gemiddeld geeft en kan deze zelfstandig de melkspenen op de spenen van de koe zetten om te melken.
De robot houdt zelfs bij wanneer een koe net bevallen is. Dan wordt de melk apart gehouden voor het kalfje, deze melk heet de biest. En bevat speciale stoffen die een kalfje echt nodig heeft. Wanneer er biest over is (bijvoorbeeld als een koe heel veel biest heeft) dan wordt dit aan een ander bedrijf verkocht. De biest wordt dan voor van alles en nog wat verkocht, denk bijvoorbeeld aan make up of crèmes, het is namelijk ook erg goed voor je huid!
De melk van de koeien gaat naar de melktank. Hier wordt de melk op precies de juiste temperatuur gehouden. Zo’n 3 keer per week wordt de melk opgehaald door de melkwagen van Campina en wordt eenmaal daar aangekomen vermengd met de melk van andere melkveehouders. Zo wordt er gezorgd dat álle melk 1 vetpercentage heeft en steeds dezelfde smaak. Vaak houdt dat in dat er vet uitgehaald wordt. Van dit vet wordt bijvoorbeeld boter gemaakt.
Als laatste zijn de hulpboeren nog even naar de kalfjes gegaan. Altijd heel schattig om te zien, al sabbelen de kleintjes wel heel erg veel aan je handen!
Hieronder een leuk filmpje van onze hulpboeren: