Groet & Ontmoet bij Vereijken Kwekerijen!

Elk jaar wordt Groet & Ontmoet georganiseerd. Een superleuk project waar de 1e jaar leerlingen van het Commanderij College Het Laarbeecke bij verschillende Laarbeekse bedrijven binnen mochten kijken. Dit jaar kon dat ook bij Vereijken Kwekerijen.

Bij binnenkomst werd meteen al duidelijk dat je niet zomaar het bedrijf op kunt komen. Eerst moesten ze de schoenen en de handen ontsmetten. Vervolgens kregen ze een soort plastic regenlaarzen aan, daarna een compleet wit pak en als laatste natuurlijk een haarnetje. Dit alles om ervoor te zorgen dat de tomaten in de kassen zoveel mogelijk vrij blijven van schimmels en virussen.

Nadat iedereen aangekleed was en eruit zag als een marsmannetje, was het dan zo ver, het bedrijf in!

René nam ze mee de kas in, wat een mooi gezicht om al die tomaten op een rij te zien hangen! ‘Hoe lang is zo’n rij?’ werd er gevraagd. René liet weten dat elke rij zo’n 100 meter is, de kas zo’n 250 meter breed en de totale oppervlakte van een kas 50.000 m2. Hier worden dus super veel tomaten gekweekt! ‘Hoe lang duurt het dan voordat de tomaten rijp zijn?’ was nog zo’n vraag.  Hierop werd uitgelegd dat vanaf het bloempje tot aan een mooie rode tomaat, het ongeveer 8 weken duurt. Dit kun je ook perfect aan de 12 meter lange stengel van de tomatenplant zien, bovenin zie je een tros met daaraan de bloempjes en steeds 30 centimeter daaronder hangt een nieuwe tros tomaten waar het rijpingsproces al een stukje verder is, tot onderaan bij het 8ste trosje waar de rode rijpe tomaten al te zien zijn.

 

Omdat ze bij Vereijken Kwekerijen zo biologisch mogelijk telen, hebben ze nog een aantal andere slimmigheidjes waar ze gebruik van maken. Deze heeft René dan ook laten zien. Zo hangen er in de kas verschillende kasten met hommels, zij zorgen voor het bestuiven van de bloemen. En ook voor de ‘slechte’ insecten is een oplossing gevonden, zo zorgen ze er namelijk voor dat ze kaartjes met de eitjes van ‘goede’ insecten ophangen, die wanneer ze uitgekomen zijn op jacht gaan.

Na het verhaal van René mocht het groepje naar Gabriëlla waar uitgelegd werd hoe de tomaten verpakt werden, waar ze naartoe gingen en waar je allemaal op moet letten om ervoor te zorgen dat de klanten mooie rode rijpe tomaten ontvangen. Onderdeel hiervan was het zelf verpakken van de tomaten in kisten van 5KG. De verwerkingslijn zorgt ervoor dat de kistjes ongeveer 5KG worden maar het is toch echt mensenwerk om de tomatenkistjes precies op gewicht te krijgen en nog een laatste check uit te voeren of alle tomaten wel aan de kwaliteitseisen voldoen.

En natuurlijk werd de rondleiding afgesloten met een lekker Tasty Tom tomaatje!

Hieronder een filmpje van de rondleiding:

Inloggen

Of login in met je social media account: