Een weerbaar buitengebied in Laarbeek

Op 13 juli heeft het ZLTO Laarbeek in samenwerking met de Gemeente Laarbeek, het PIT Team, de politie en met financiële ondersteuning van het SBL een thema-avond Weerbaar Buitengebied Laarbeek georganiseerd. Ondermijning; criminele activiteiten in het buitengebied, lijkt een ver van onze bed show. Maar zoals op deze avond duidelijk werd gemaakt hebben we hier in Laarbeek ook mee te maken. Er was een mooie opkomst van zo’n 40 inwoners.

Het belangrijkste wat de organisatoren van deze avond aan de inwoners van Laarbeek mee willen geven is dat Ondermijning ons allemaal raakt. Zie je iets wat opvalt?, een vreemde auto in de straat?, activiteit bij lege panden of op vreemde uren? Meld dit alsjeblieft. De aanwezigen geven aan dat alle meldingen groot EN klein serieus genomen worden!

Melden kan via:

  • Meld Misdaad Anoniem
  • Bij de Gemeente Laarbeek / PIT teams
  • Bij het meldpunt van het ZLTO

Daarnaast is er een pilot opgestart waar er aan de voorkant geprobeerd wordt om ondermijning zoveel mogelijk tegen te gaan. In dit geval is er een huurcontract opgesteld waarin bepaalde rechten en plichten van de huurder en de verhuurder zijn aangegeven. Denk hierbij aan zaken als:

  •  geen geblindeerde ramen
  •  onaangekondigde controles door de verhuurder
  •  Geen contante betalingen etc.

Wanneer de verhuurder zich aan dit contract houdt kan deze ook van de gemeente / wetgever verwachten dat wanneer er toch sprake van ondermijning blijkt te zijn, er coulanter met de verhuurder en zijn eigendommen wordt omgesprongen (denk aan sluitingen van panden, straffen etc.). Momenteel is het nog zo dat een verhuurder aansprakelijk is voor hetgeen wat er in zijn panden gebeurt.

Dit contract is via ZLTO Laarbeek (zltolaarbeek@zlto.nl) en via gemeente Laarbeek te verkrijgen.

Maar het belangrijkste blijft, om een weerbaar buitengebied te creëren en te behouden, dat we misstanden en vreemde zaken melden!

SAMEN STAAN WE STERK!

 

Inloggen

Of login in met je social media account: