Laarbeekse Boeren

Agrifacts – Is het waar wat ze over de boeren vertellen?

Bijna iedereen heeft wel berichten over onze boeren meegekregen in de media. Stikstof uitstoot, te veel koeien of berichten over bestrijdingsmiddelen. Maar is het waar wat er over ze geschreven wordt?

Op 19 april heeft Geesje Rotgers van stichting Agrifacts een lezing gehouden over dit onderwerp. Zij zoekt samen met de stichting uit of de berichtgeving over onze boeren wel klopt. Belangrijk daarbij is dat Stichting Agrifacts een onafhankelijke stichting is, de meeste medewerkers zijn vrijwilligers, alleen de onderzoekers krijgen een kleine vergoeding welke ze uit giften betalen. Iedereen met een vraag over berichten in de media kan deze bij de stichting neerleggen, zij gaan dan op onderzoek uit.

Geesje liet de aanwezigen zien dat de stichting al veel onjuiste berichtgeving heeft aangepakt, hieronder wat voorbeelden:

* Bijen overleden aan landbouwgif? Een bezorgde imker dacht dat dit het geval was. STAF heeft dit onderzocht en het bleek dat ze overleden waren door een temperatuurwisseling.

* Steeds meer natuurgebieden in Nederland? STAF kwam erachter dat ambtenaren deze zelf in mogen tekenen. Sommige boeren zagen hun akkerland plotseling veranderd in natuurgebied. STAF heeft dit in Gelderland laten rectificeren.

* Stikstof verminderen om natuurgebieden te verbeteren? Waarom gebruiken we alleen fictieve berekeningen voor deze uitstoot en gebruiken we niet de Flora & Fauna database waarin natuurorganisaties hun gegevens (vlindertellingen, plantentellingen etc.) al sinds voor 1990 opslaan? Deze database geeft een goed overzicht van hoe de natuurgebieden in Nederland er echt aan toe zijn en wordt door overheidsgeld ondersteund. STAF kwam erachter dat deze database niet openbaar was en dat er tot nu toe niets met deze gegevens gebeurd. Hopelijk worden deze gegevens in 2025 vrijgegeven en worden er geen plannen meer gemaakt om natuurgebieden te verbeteren die al in goede staat zijn, maar alleen volgens de berekeningen niet!

* Zal het ooit lukken om de stikstof genoeg naar beneden te brengen in Nederland? STAF heeft dit berekend en kwam tot de conclusie dat zelfs al zouden we Nederland helemaal leeg maken, geen mensen, geen bedrijven, geen dieren, dan nog halen we in 32% van de natuurgebieden de normen niet. Onhaalbaar dus!

Geesje liet ons zien dat hoewel veel berichten in de media juist zijn we ook met een kritisch oog moeten blijven kijken naar wat er geschreven wordt.

Gebruik je gezonde boerenverstand!

Meer informatie is te vinden op: www.stichtingagrifacts.nl

 

 

Inloggen

Of login in met je social media account: